Нічого не стоїть на місці. Найближчими десятиліттями журналістам потрібно навчитися адаптуватися до змін технологій та мінливих потреб людей. Сучасному журналісту треба добре знатися на різних засобах масової інформації (ЗМІ), а не лише на тому, у чому він особливо сильний.

Інтернет змінив журналістику, потрібно бути набагато більше, ніж просто чудовим працівником, щоб розпочати роботу своєї мрії. Крім того, багато чого переходить до цифрового формату. Отже, нові робочі місця в інтернет-ЗМІ є дуже конкурентоспроможними, а також потребують великої кількості навичок.

Наприклад, варто звернути увагу на підшивку новин або новинні зведення, підготовлені журналістами ЗМІ та призначені для розсилки на e-mail чи новинних повідомлень через SMS, репортаж з місця подій з використанням відеокамери або галерею знімків, які фотожурналісти роблять для видання.

Пропонуємо до вашої уваги головні навички сучасного журналіста.

Відповідати темпу змін у часи смартфонів

Журналістам варто враховувати, як аудиторія зараз приходить до новин. Є статистика про цифрові новини за 2019 рік, що визначає, наскільки популярні мобільні пристрої у молодої аудиторії. Оскільки майже 70% — це люди молодше 35 років, які використовують свій смартфон як основний пристрій для перегляду новин.

Проте технологічні навички не мають замінити найважливішої журналістської майстерності — живої розмови з людьми.

www.journalism.co.uk

Опанувати соціальні мережі

Зараз легко можна отримати сенсаційну новину з блогів зірок чи політичних діячів. Треба лише зайти на їхній Instagram-акаунт, Twitter чи Facebook.

У соціальних медіа можна дізнатися про секрети успішних людей, а також їх наслідувати та ними надихатися.

www.journalism.co.uk 

Сучасний журналіст має турбуватися про своїх читачів. Тому дуже корисно мати власну сторінку у Facebook та Instagram, оскільки ви можете отримати тут більше зацікавлених сторін. Але менш цікаві Twitter та Google+ також можуть бути корисні, оскільки там ви знайдете вищу щільність професіоналів. Переваги очевидні: з одного боку, ви можете використовувати цей шлях, щоб донести свою думку до зібраної та зацікавленої читацької аудиторії. З іншого — такі акаунти в соціальних мережах допомагають обговорювати теми та думки із читачами, що корисно для власних досліджень.

Збагачення тексту візуальними матеріалами, відео, звуком

Мультимедійна розповідь — це головне слово серед цифрових публікацій журналістів. Це означає, що ви не тільки займаєтеся набором слів на клавіатурі, але й збагачуєте свою історію власноруч виготовленою графікою, а також відео- та аудіофайлами. Hі, малювання журналісту не потрібне. Але є сервіси, які дозволяють зробити візуалізацію даних після опитувань. Також ви можете працювати в команді з ілюстратором, якому маєте вміти поставити завдання.

Зараз багатьох майбутніх журналістів навчають створювати мультимедійний вміст під час навчання. Проте ті, чиє навчання триває кілька років, не мають боятися дізнаватися про нові речі вже зараз. Тому не зволікайте, пробуйте, і все вийде!

Кросмедійне подання інформації

«Старі медіа» занепадають, тому з'являються нові канали, через які можна оперативно поділитися повною інформацією та передати її.

У медіапросторі з'являються нові комунікаційні канали: цифрові (текст, аудіо, відео), інтернет (вебсторінка, пошта, блоги та RSS) тощо. А також не варто забувати про статистику відвідуваності сайту й переглядів матеріалу, щоб розуміти, що саме подобається людям та чого вони бажають.

Кросмедіа допомагає розповісти про події в мультимедійній формі, поширювати матеріали на різних медіаплатформах у різних форматах, а ще — спільно створювати контент із журналістами різних підрозділів медіакомпанії.

Важливим також є стрім — послідовність відео або аудіо, отримана методом потокової передачі даних. Нюансом є лише те, що стрімеру потрібно мати якісну техніку, яка недешева, і вміти нею користуватися.

Навчитися створювати подкасти

Подкаст — це цифровий медіафайл або низка таких файлів, які поширюються інтернетом для відтворення на портативних медіапрогравачах чи персональних комп'ютерах. За змістом вони можуть нагадувати радіошоу, звукову виставу, включати інтерв'ю, лекції й усе, що належить до усного жанру.

Такий формат, безумовно, зараз набуває популярності в медіаіндустрії. Подкастинг став гарячою темою, але більшість журналістів, на жаль, ще не зосереджені на ньому.

Подкаст більш спокійний, ніж інші засоби масової інформації. Ви можете бути задоволені, якщо матимете розмову з душевним гостем чи почуєте ексклюзивну історію. Через подкаст про вас може дізнатися велика аудиторія людей, якщо їх вдасться зацікавити тематикою.

Журналісти почали шукати в подкастах факти та розбирати цитати й історії. Тому такий формат швидко отримав визнання як ще одне джерело новин.

Якщо ви спілкуєтеся з колегами в режимі офлайн, обов’язково розкажіть їм про свій подкаст. Чи напишіть про нього у вашій біографії в соціальних мережах.

Оскільки подкаст презентує та демонструє ваш голос, особистість і стиль інтерв’ю, ви, імовірно, почнете отримувати запрошення на публічні заходи тощо.

Навчитися писати лонгріди

Багатьом не цікаві довгі матеріали, оскільки люди почали цінувати свій час. Читачі, глядачі й слухачі хочуть отримувати інформацію стисло та зрозуміло. Але навіть у цифрову епоху існує попит на довгі та якісні статті.

У лонгрідах широко застосовують мультимедійний контент і художній літературний стиль. Тому не варто відкидати цей жанр та відносити його до «застарілих медіа». Адже добре зроблена робота завжди має цінність.

Короткі правила лонгріду, яких слід дотримуватися, щоб ваш матеріал дочитали до кінця:

  1. Добре розставлені візуальні акценти дозволяють читачеві швидко та легко засвоювати інформацію.
  2. Хороша стаття не тільки розкриває тему, але й надає їй емоційного забарвлення. Треба зацікавити читача, щоб він хотів поділитися нею з іншими.
  3. Слухання та розповідь сюжетів дозволяють вам не тільки чогось навчитися, але й випробувати це самостійно. Відео, аудіо, типографіка та анімація створюють атмосферу й дають більш захопливий досвід після прочитання історії.

Аналізувати стан аудиторії

Аудиторія допомагає покращити матеріали та теми для них і збільшити дохід.

Переваги цифрової ери полягають у тому, що тепер журналісти можуть пізнати свою аудиторію набагато легше і ближче, ніж будь-коли в історії професії. Раніше журналісти аналізували свою аудиторію насамперед за найближчими соціальними колами.

Тепер за допомогою нових інструментів (відгуки, аналітичні сервіси, соціальні мережі) можна аналізувати та краще розуміти людей, відкривати нові канали для підтримання контакту з ними. Ці сучасні можливості значно допомагають і впливають на контент. Якщо ви працюєте на компанію, можете запросити доступи з метою кращої підготовки матеріалів у майбутньому. Якщо пишете статтю на замовлення, можете також попросити замовника надати статистику переглядів, середнього часу читання тощо. Вам не відмовлять, якщо зацікавлені в подальшій співпраці.

Опанувати навички самореклами

Обмін матеріалами в соціальних мережах або через усну передачу не залишиться непоміченим!

Якщо ваші статті постійно в тренді, оскільки ви ділитеся важливими цінностями, ви зможете похвалитися результатами й керівник буде вас цінувати.

Також завдяки саморекламі з'явиться більше читачів чи підписників для вашого сайту/каналу.

А ще ходіть на зустрічі, події чи курси, де можете розповісти про себе та свою діяльність, поділитися посиланнями на роботи. За допомогою такої стратегії можна привернути людей, які стануть поціновувачами вашої творчості.

Пам'ятайте про основи

Ось про які основи в роботі журналіста потрібно пам'ятати:

  • говоріть і пишіть зрозумілою мовою;
  • перевіряйте інформацію з декількох джерел;
  • досліджуйте архіви;
  • вмійте фільтрувати інформацію;
  • попрацюйте з голосом і дикцією;
  • будьте сміливими та наполегливими.

Стан технічної журналістики у 2020 році

З результатів дослідження сайту Muck Rack ви дізнаєтеся про стан технічної журналістики та про те, як висвітлювалися події у 2020 році.

Понад половина опитаних (59%) за минулий рік відвідала п’ять або менше віртуальних заходів. Так, частота та легкість відвідування віртуальних подій зросла, але це не означає, що журналісти обов'язково відвідують їх.

Хоча 82% журналістів віддають перевагу Zoom для віртуальних подій, користуються YouTube 37%, а Microsoft Teams — 31%.

67% спеціалістів ЗМІ заявили, що незграбний інтерфейс/поганий зв’язок можуть вплинути на результат для висвітлення віртуальної події, тоді як 61% зазначив, що відсутність ексклюзивних новин є ключовим фактором. Близько половини (49%) також назвали відсутність доступу до керівництва та втому від цифрового вигорання.

muckrack.com

Висновок

Робота сучасного журналіста полягає в тому, щоб експериментувати з новими тенденціями, а потім дати їм працювати на вас. В інтернеті немає нічого більш небезпечного, ніж не розвиватися! Щасти!


Маєте експертну думку та хочете опублікуватися в нашому блозі? Пишіть!