У цій статті я хочу розповісти про мови програмування, які будуть популярними у 2020 році. Які мови слід вивчати, щоб залишатися цінним спеціалістом ще дуже довго.

Як відомо минулого року найпопулярнішою мовою кодингу визнано Python. Ніхто не буде сперечатися з тим фактом, що у 2019 році цією мовою програмування цікавилися найбільше, програмували найбільше, вивчали найбільше.

Я не буду показувати мови списком, а розіб’ю їх на категорії. Це буде веб-розробка, розробка мобільних додатків, розробка програмного забезпечення під десктоп і, звичайно ж, розробка ігор. За основу, як завжди, я візьму статистичні дані, щоб все було чесно та прозоро. Я буду враховувати дані Tiobe, PYPL, Indeeds, Stack Overflow, HeadHunter і врахую загальну популярність та перспективність мов програмування.

Не забувайте, головна мета цього дослідження та статті — дати вам знання про те, які з мов програмування будуть популярними та потрібними як у 2020 році, так і в наступні роки. Так що вмощуйтеся зручніше і насолоджуйтеся читанням.

Почнемо з веб-розробки. Тут, мені здається, багато хто здогадується, яку мову програмування я поставив на першу сходинку. Її заслужено кожен програміст вважає ідеальною у сенсі архітектури, а особисто я називаю моєю улюбленою мовою програмування.

Перший щабель

Тільки нею ти можеш програмувати, зосереджуючись на виконанні завдань, а не перейматися особливостями синтаксису. Лише на цій мові працює найкращий фреймворк для розробки сайтів. Так, ви не помилися — це Python.

Цього року вийшла оновлена версія 3.8, до якої доволі довго йшли розробники. Також цьго року з’явився Django 3. І, звичайно, став історією Python 2.

Якщо минулого року вакансій на PHP було більше, ніж по Python, то зараз ситуація частково змінилась, і вже на тому ж Head Hunter вакансій на Python уже більше, ніж на PHP.

У Tiobe це єдина мова програмування з таким високим відсотком зростання, і з початку 2001 року Python досяг своєї найвищої позиції у рейтингу. Цілком імовірно, що до кінця 2020 року Python випередить мову С і впевнено закріпиться на другому місці рейтингу, а може навіть і на першому.

У рейтингу PYPL моя улюблена мова програмування залізно займає першу сходинку. Цього року майже 30% усіх пошукових запитів прийшлося на долю мови програмування Python. Враховуючи той факт, що існує багато мов, такий шалений відсоток слід було б записати до книги рекордів Гіннеса.

Приблизно те саме ми можемо побачити у запитаннях на форумах StackOverflow й у топах на Indeed. Скрізь Python так чи інакше фігурує в топі, посідаючи один з трьох перших щаблів.

Я певен, що така популярність є являється тільки початком. А це також говорить про те, що у 2020 році буде ще більше гайдів та уроків з Python, адже програмувати цією мовою — одне задоволення.

Другий щабель

Друге місце в категорії веб-розробка я віддам мові програмування PHP і зараз поясню чому.

Я розумію, що ви очікували побачити на другій сходинці JavaScript. І так би воно і було, якби я керувався виключно лише сухими статистичними даними, але насамперед я враховую також свої спостереження та можливі перспективи. А ситуація тут така, що минулого року популярність JS у якості бекенду хоч і зростала, проте відхилилася більше в бік ботів та серверних деймонів. Я б із задоволенням поставив цю мову на другий щабель, але є одне «але». І це «але» — PHP, що не здається без бою. До того ж дуже гарно показує себе у плані розвитку. Чого тільки варта гілка PHP 7.4, яка нещодавно перейшла до статусу stable, і одразу після цього розробники вже планують оновлення та нововведення у 8-й версії мови, а найкрутіше, що там анонсують зробити, — це Jit.

Для тих, хто не розуміє, Jit — це як на полі битви штурмовиків та альянсу зненацька з’явився б Дарт Вейдер. Технічною ж мовою Jit або just in time дозволяє компілювати байт-код у код асемблера завдяки збільшенню споживання пам’яті та витрат на час компіляції з метою підвищення продуктивності.

Як можна було здогадатись, розробники PHP об’єднають Jit i OPcache. Це насправді особисто мене навіть здивувало, тобто не те, що вони хочуть об’єднати, а саме бажання зробити Jit.

Хоча перше моє здивування було ще у версії 7.2, коли туди було додано гібридну віртуальну машину. І вдруге я був здивований, коли до гілки 7.4 завезли FFI (foreign function interface). Мені здавалось, що вже все, на що здатен PHP, вичерпало себе. Проте, вірогідно, розробники мають на меті повторити успіх сьомої версії, зокрема, женуться за збільшенням продуктивності. А це означає, що ця мова програмування має майбутнє.

Давайте не будемо забувати, що на цій мові все ще працює величезна купа сайтів, і зараз зарано скидати PHP з рахунків, адже навіть досвідчені програмісти вже із застереженням ставляться до хейту цієї мови.

Саме тому PHP сьогодні посідає у нас другий щабель, хоча в Tiobe вона розмістилася на восьмій сходинці, а у PYPL — на п’ятій позиції. І лише на майданчиках на кшталт HeadHunter та фріланс-біржах PHP усе ще посідає позицію лідера.

Третій щабель

І нарешті третю сходинку я віддам мові програмування JavaScript, хоча, думаю, ви й без мене вже це зрозуміли. Повторюсь, JS не виправдовує мої очікування у сенсі веб-розробки під бекенд. Та й під фронтенд, чесно кажучи, теж якось усе занадто повільно розвивається. Вочевидь, концепція SPA-додатків (single page application) або фіч типу SSR ніяк не хоче приживатись.

Але й те, що у джава-скрипт мене дуже тішить та хайпануло, — NodeJS зі штуками на кшталт Electron JS або розробка мережевих деймонів і ботів для різних месенджерів та соцмереж.

Тут, звичайно, JavaScript бере всі можливі нагороди, і саме за цими напрямками зараз найчастіше шукають розробників. Тому, вважаю, що для цієї мови програмування поки що 3 місце дуже навіть непогано. Подивимось, що з нею станеться далі у 2020 та як це вплине загалом на JS.

Ну а поки що в Tiobe мова програмування JavaScript знаходиться на сьомому щаблі, а у PYPL дещо вище — на третій сходинці.

Далі буде...