Ми знаємо, що на нашому майданчику є чимало ФОП серед фрилансерів. Для вас є добра новина: вже розроблено додаток, який зберігатиме ваш час на фінансову звітність. Ми поспілкувалися з Оленою Хлонь — CEO додатку Fairo в Україні — та одними з першими дізналися про переваги додатка, які функції він виконує, для якої групи його можна використовувати, з якими банками можна працювати тощо.

Читайте про те, як було створено додаток для фрилансерів руками фрилансерів.

— Розкажіть, будь ласка, про вашу пропозицію: які основні функції є у додатка, які питання можна вирішувати за його допомогою?

Fairo — універсальний фінансовий застосунок для фрилансерів та ФОП 3-ї групи. Ідея проєкту народилась завдяки Raiffeisen Bank International, який підтримав запуск Fairo. Застосунок створили, щоб надати необхідні, зручні та зрозумілі фінансові та бухгалтерські інструменти малому бізнесу та самозайнятим підприємцям. Сьогодні він працює для ФОП 3-ї групи, проте ми постійно вдосконалюємось і плануємо згодом запустити інтерфейс для 1-ї та 2-ї груп.

Олена Хлонь

У Fairo доступні всі необхідні банківські послуги: користувачі можуть виставляти та сплачувати рахунки як по бізнесу, так і персональним рахункам, отримувати віртуальні та пластикові картки, вести бухгалтерську та податкову звітність, сплачувати податки та адмініструвати фінанси.

— На яких пристроях він працює?

Застосунок доступний для Android та IOS пристроїв.

— Для якої групи ФОП він найбільше підходить?

— Наразі Fairo працює виключно для ФОП 3 групи. У своїй діяльності ми орієнтуємося на фрилансерів, проте застосунком може користуватися будь-який спеціаліст на ФОП 3.

— Як виникла ідея створення додатку? Чи є аналогічні пропозиції у світі?

Ініціатива створення Fairo повністю належить Raiffeisen Bank International. Місія RBI — стимулювати інновації та постійно покращувати якість обслуговування клієнтів. Саме для цього RBI створили практичний та корисний інструмент, що підтримує розвиток малого бізнесу в Україні. Перед запуском проєкту ми провели дослідження серед українських підприємців: за його результатами, на ринку не вистачало єдиної платформи, яка б надавала приватним підприємцям  усі необхідні фінансові та адміністративні інструменти в одному місці.

— Чому вашою аудиторією є саме фрилансери? Може ви проводили аналіз ринку, чи є інші причини?

Ми одразу зосередилися на фрилансерах — динаміка збільшення кількості фриланс-спеціалістів в Україні вражає. Так, наприклад, у квітні 2021 року українці відкрили понад 26 тисяч ФОП. Натомість бухгалтерія все ще залишається найбільшою складністю: за даними opendatabot, підприємці найчастіше закривають бізнес на початку року, що збігається з «податковим вікном». Саме тому наша мета створити універсальний застосунок, який надає всі необхідні інструменти адміністрування для приватних підприємців.

Важливо зазначити, що команда розробників Fairo — також фрилансери. Хто, як не вони, найкраще знають про болі цих спеціалістів?

— Як виникла ідея назвати проєкт Fairo? Що означає назва? Чи були інші варіанти?

Під час роботи над неймінгом ми намагалися створити просту та легку назву, яку не складно запам’ятати. Водночас ми орієнтувалися на слово, яке б розкривало головні принципи Fairo: відкритість і чесність у питаннях бухгалтерського обліку. Рішення лежало на поверхні: до англійського слова “fair”, що в перекладі означає «справедливий», додали літеру «o» та отримали милозвучну назву Fairo.

— Яких клієнтів серед фрилансерів у вас більше (йдеться про спеціалізацію, групу чи дохід, в залежності від того, які дані вам вдалося відстежити)?

Згідно з нашими дослідженнями серед користувачів Fairo переважають фрилансери з IT-галузі. Також додаток користується популярністю у спеціалістів з роздрібних продажів, public transport, будівельної індустрії, реклами, фінансів та нерухомості.

— Яким чином забезпечується безпека даних ваших клієнтів?

Ми розуміємо, що на фінансовому додатку для ведення бухгалтерії лежить відповідальність за безпеку персональних даних його користувачів. І в наших інтересах зробити все, аби цій безпеці ніщо не загрожувало. Так, наприклад, вся персональна інформація знаходиться в хмарній базі даних AWS. Під час реєстрації клієнти приймають публічну оферту, згідно з якою зберігається та обробляється інформація. Конфіденційність даних гарантується дотриманням всіх чинних вимог групи компаній Raiffeisen Bank International і міжнародних стандартів з інформаційної безпеки. Електронні звіти та отримані квитанції шифруються електронним підписом користувача лише локально на пристрої клієнта, тобто команда розробників не має доступу до особистих даних. А безпечне з'єднання через HTTPS допомагає уникнути перехоплення даних між стороною користувача і сервером. Щодо облікового запису користувачів: він захищається трирівневою системою безпеки. Логін, код підтвердження та 3D-secure — це наша «мапа» безпеки на шляху до персональних даних.

Також безпеку користувачам гарантує наш партнер і найбільш захищена фінансова інституція на ринку Raiffeisen Bank Aval. Саме він надає Fairo банківські послуги.

— Чому вирішили відкритися в Україні, а не в інших країнах?

Запускати послугу необхідно там, де вона потрібна найбільше. Україна — одна з найперспективніших та найшвидших за розвитком ринку фрилансерів країна у світі — станом на червень 2021 року в Україні працює майже 2 мільйони ФОП. Тут такий додаток точно знайде свого користувача.  

— Якщо ми правильно зрозуміли, додаток створений за підтримкою Raiffeisen Банк Аваль. Чи можуть фрилансере бути клієнтами інших банків, наприклад, чи можна використовувати рахунок Monobank?

Проєкт розпочали як внутрішнє інноваційне підприємство Raiffeisen Bank International і створили за його підтримки. Raiffeisen Bank Aval є ексклюзивним постачальником банківських послуг для нашого додатку в Україні. Незалежно від банку, ФОП, що реєструється у Fairo, отримує власний банківський акаунт у застосунку, тобто може користуватися всіма банківськими функціями.

— Скільки коштують ваші послуги для клієнтів?

Робота у Fairo починається із trial-періоду: протягом двох місяців користувач працює у застосунку безкоштовно, щоб ознайомитись із можливостями та перевагами. Після цього Fairo пропонує єдиний платний пакет за 199 грн на місяць. Він містить широкий діапазон інструментів, який поступово збільшуватиметься.

— Як вважаєте, чи є тенденція до підйому кількості фрилансерів Україні в майбутньому? Чому?

Безумовно така тенденція є. Згідно з дослідженнями Payoneer минулого року на початку локдауну ринку фрилансерів було важко — близько 32% спеціалістів по всьому світу відмітили різкий спад кількості замовлень. Українська статистика показує, що у квітні 2020 року закрилися всього 2 470 ФОП, а вже у травні завершити підприємницьку діяльність довелося понад 15 тисячам ФОП. Однак український ринок все ще показує дивовижні результати: прибуток фрилансерів у 2020 році виріс на 20%. А за перший квартал 2021 року цей показник був ще приємнішим: наші фрилансери отримали на 47% більше виплат, ніж за перші три місяці минулого року. Ринок розвивається, постійно має попит і приваблює чималі фінансові потоки.

— Які ваші подальші плани щодо розвитку додатка?

Ми розуміємо, що бухгалтерія — головний біль для всіх, незалежно від групи ФОП. Тому хотілося б розширити функціонал Fairo також на фізичних осіб-підприємців інших груп. Ми прагнемо донести ідею, що легкий фінансовий облік та швидка сплата податків доступна просто у смартфоні. Хочемо, аби підприємці сприймали бухгалтерський облік як щось, що не потребує значних ресурсів і не є перешкодою для офіційної роботи. Ми віримо, що довгі черги, паперова тяганина та незрозумілі процедури подачі дуже скоро стануть спогадом з минулого. У нас є амбітний план побудувати інноваційний діджитал-банк для приватних підприємців з усіма необхідними сервісами та продуктами. Якщо говорити про глобальні плани, ми хочемо сприяти розвитку всього українського фриланс-ринку, прокачувати спільноту фрилансерів та залучати увагу ще більшої кількості іноземних замовників до наших спеціалістів.

— Дякуємо за ваші відповіді! Гадаємо що нашому читачеві інформація стане у пригоді.


Якщо ви ще не відкрили ФОП рекомендуємо ознайомитися з інформацією, як це зробити.

️Регистрация ФЛП самостоятельно — пошаговая инструкция как зарегистрировать ФЛП (ФОП) в Украине
Хотите зарегистрироваться как частный предприниматель, официально по всем правилам и нормам Украины? ✅ У нас есть полная пошаговая инструкция как лучше и быстрее пройти регистрацию. ⭐️