Ми звикли відкладати мрії на потім. Жити вчорашніми спогадами, чекати завтрашнього щастя. Не помічати пропозицій, які робить доля, ховатися за ширмою слів про недосяжне та неможливе. А якщо спробувати по-іншому? Розповім вам свою історію, як мрія про ідеальний морський відпочинок стала реальною, про ту Хорватію, яку побачила саме я, і яка назавжди змінила мій світ.

Хорватія – це країна, котра по-справжньому вражає. Гори, омиті морем; каскади водоспадів, що утворюють гірські озера; білий камінь, зігрітий сонцем; безліч островів серед води. А ще гостинні люди, відсутність суєти і розмірений ритм середземноморського узбережжя. Тут можна плавати, пірнати, гуляти, кататися на велосипеді або на човні. Тут можна відпочивати тілом і душею.

Прийнято вважати, що відпочинок в Хорватії — це дорого. Але все не так однозначно. Поділюся з вами своїм досвідом бюджетного сімейного відпочинку у райському куточку землі. Головне — правильно обрати час і місце, і незабутні враження гарантовано.

Обираємо своє ідеальне місце

Хорватія манить прозорим Адріатичним морем. Туристичні фірми пропонують багато варіантів:
● Спліт;
● Дубровник;
● Загреб;
● Пула;
● Пореч;
● Макарська.

Optimized--------------.8vLpY

Я відпочивала в невеличкому селищі Петрачане, неподалік від міста Задар. Добиралися з Івано-Франківська власним автомобілем, на ночівлю зупинялися в околицях Будапешту. Дорога забрала загалом 16 годин, враховуючи перетин кордону. За два дні діти таку автомобільну мандрівку перенесли дуже легко.

Було цікаво. Перетнувши тунелі на автошляху, ми відразу потрапили в середземноморську казку. Гори, що зливаються з морем і небом. Краєвиди справді вражаючі.

Хорватія складається з безлічі островів, омитих морем. Спустившись крутими схилами, опинилися в центрі села Петрачане. Уявіть лише, навігатор повідомляє, що ви успішно прибули в пункт призначення, припарковуєте автомобіль, а перед вами море. Затишна бухточка, човни, які можна взяти на прокат, набережна. Всі будиночки розташовані навколо моря і підіймаються вгору каскадом. Тут абсолютно не має значення: перша, друга чи третя лінія. З вікна завжди відкривається вид на море. А прогулятися затишними вуличками до моря – це суцільне задоволення.

Море заслуговує особливої уваги, воно прозоре, мов сльоза. Видно кожного краба і кожен камінчик. Коли стоїш босими ногами на теплому білому камінні, вдихаєш аромат лаванди і відчуваєш шепіт моря — розумієш що таке рай. Саме шепіт. Море тут тихе і спокійне. Все узбережжя просто овіяне спокоєм.

Плануючи цю мандрівку, я хвилювалася, як діти обійдуться без піщаних пляжів. Звикла, що вони граються на березі, будують замки, залишають сліди босих ніг. Як виявилось, в Петрачанах є один пляж з піском. Але ми були там лише раз. Діти із величезним задоволенням гралися камінчиками і збирали мушлі. А ще навчились стрибати з пірса і плавати. Але крокси потрібні. В море босоніж заходити не варто.

Все узбережжя всіяне невеличкими ресторанчиками та барами, або, як їх тут називають, конобами. Практично в кожному нам відразу пропонували дитяче меню. А порції для дорослих настільки великі, що спокійно можна брати одну на двох. Смачні морепродукти, біле вино і вид на море, приблизно так виглядала кожна наша вечеря. Ми жили в апартаментах з кухнею, тож на сніданках та обідах вдавалося заощадити.

Після смачної вечері приємно прогулятися вздовж моря. Помилуватися заходом сонця під тихий шум моря. Такі прогулянки не набридають. До речі, я так і не знайшла, де закінчується набережна. В Хорватії можна гуляти безконечно, навіть великі готельні комплекси, із закритою територією ,залишають доступ до лінії моря відкритим. Мабуть, якщо йти довго-довго, можна обійти увесь острів і повернутися в пункт відправлення.

Тут не залишає відчуття постійної безпеки. Всі відпочивають і п’ють вино, але при цьому ніхто не горланить під вікнами. Можна прогулюватись на самоті хоч до ранку, ніхто не переб’є плин ваших думок.

Optimized-20180601_180327-1.pkkXC

Окремої уваги заслуговує курортне місто Задар, а саме його історична частина. Вперше вступивши на цю територію, я була вражена чистотою білого каменю під ногами. Оповите легендами, як кожне давнє місто, при цьому чисте, як новий дім. Закрученими переходами і затишними вуличками ми вийшли до родзинки Задару – морського органу. Сходи до моря із відповідними отворами, у яких хвилі створюють звук, схожий на звучання музикального інструменту. Це неймовірно!

Готель чи апартаменти

Де найкраще зупинитися, щоб отримати насолоду від справжнього відпочинку? Хорватія пропонує безліч варіантів: від розкішних готелів із системою «все включено» до кемпінгу з палатками. Обирайте те, що вам до душі.

Я ретельно вивчила пропозиції на Booking.com і обрала апартаменти Amantina. Цей варіант ідеально підходив для моєї сім’ї, яка складається з п’яти чоловік і собаки. Сказати, що залишилась задоволеною – це не сказати нічого.

Нас зустріли гостинні господарі, які без проблем підготували апартаменти за півгодини після нашого дзвінка. Об 11:00 ми вже приймали душ і відпочивали з дороги, хоча попередньо домовлялися про заселення о 14:00. Час виселення також планували, як нам зручно. В кухні на столику на нас чекали смачні фрукти і біле вино.

Сама вілла складається з чотирьох апартаментів для гостей і квартири господарів. Дуже затишно і по-сімейному. Зручна лоджія з видом на море і прекрасний, дбайливо доглянутий сад виділяють віллу Amantina на всьому узбережжі. Тут не просто зручно, тут наче у казці. А відразу за садом – пляж. В полудень можна засмагати в затінку дерев, а вранці випити кави за невеличким столиком. І все це — на березі моря. Все входить в ціну апартаментів, навіть лежаки, які можна при бажанні виносити на берег.

Optimized-20180601_180813.YJYdA

І звичайно те, що вас будуть раді бачити з маленькими дітьми і з домашнім улюбленцем, робить Хорватію країною номер один для сімейного відпочинку.

Ще одна приємна особливість. Хорватська мова схожа на українську. Ви порозумієтесь навіть без знання англійської. Хоча, звичайно, персонал готелів і ресторанів прекрасно спілкується англійською та німецькою.

Для мене висновок однозначний: я повернусь сюди ще не раз.

Травень – теплий несезон

Поділюся з вами своїм вдалим досвідом економії. Розпал сезону в Хорватії припадає на липень – серпень. То ж у кінці травня ціни у два рази нижчі. Цього року ми спокусилися дешевизною. І не пошкодували. Може нам просто пощастило, але температура води і повітря не відрізнялась від серпневої, різниця відчувалася лише у цінах. Людей дуже мало. Іноді виникало відчуття перебування на безлюдному острові. Жодних заторів на дорогах, натовпу на пляжах і черг за морозивом.

Із мінусів травневого відпочинку, наше улюблене кафе було зчинене і свіжі булочки о 5-ій ранку не завозили. Також ще тривали деякі ремонтні роботи, хоча робочі тут працюють якось дуже тихо і не дуже довго. Принаймні шуму від будівництва, яке знаходилося зовсім поряд, я не чула. Більше не маю на що поскаржитися.

Наступного року я планую відвідати Хорватію саме у травні – червні. Справді, відчутна економія на бюджеті відпочинку – переконливий аргумент. Адже навіщо платити більше за те саме задоволення?

А досягти якісного відпочинку за доступною ціною можна, якщо дотримуватися кількох правил:
Самостійно планувати поїздку і не платити посередникам. Сучасні інтернет-ресурси дають таку можливість кожному.
● Обирати житло, де ви зможете самостійно готувати їжу, так буде дешевше, ніж постійно харчуватися в ресторанах.
● Відпочивати до початку сезону, різницю відчуєте лише в цінах на житло.

Не відкладайте життя на потім. Можна постійно відкладати на нові меблі або ремонт на дачі. Але лише неповторні враження наповнять вас енергією для нових звершень. А якраз ремонт можна відкласти на потім.

Незвідане у знайомому

Хоча море манить і не відпускає, варто знайти час на більш близьке знайомство з різноманіттям Хорватії. Один день ми виділили на подорож до національного парку Плитвицькі озера. Враженнями про це можна ділитися дуже довго, мабуть варто написати окрему статтю.

Сам заповідник займає значну площу. Величезна кількість озер, котрі водоспадами переходять одне в одне, прозора вода, аромати лісових трав та відчуття перебування у якомусь нереальному світі. Так, наче дивишся пригодницький фільм про загублені світи в форматі 8 D. Насправді, щоб зрозуміти красу Плитвицьких озер, тут необхідно побувати.

IMG-352adcd8a0edf95f0d342fc7479a7826-V

Окремої уваги заслуговує те, як організовані маршрути. Можна прогулятися пішки від двох до чотирьох годин, або обрати маршрут на п’ять годин, куди входить перевезення автобусом та човном. Є ще дводенна мандрівка. Ми обрали найдовший одноденний маршрут.

Окремо обладнані місця для відпочинку з усіма благами цивілізації. На озерах заборонено влаштовувати пікніки, ловити рибу, купатися (хоча прозора вода лісового озера так і манить до себе). Встановлені правила ніхто не порушує. Результат – чистота та краса первісної природи, якою можна по-справжньому насолоджуватися. Загалом у Хорватії є сім національних парків, тож я ще неодноразово туди повернусь.
А ще цього року мені вдалося відкрити для себе гірську Хорватію, яка дуже нагадала рідні Карпати. Вівці на полонинах, гірський мед, сир з овечого та козячого молока – все як удома. Взимку сюди можна приїжджати на гірськолижні курорти.

Неповторність цієї країни вражає. Сюди можна повертатися знову і знову, щоразу відкриваючи для себе щось нове.

Як працювати під шум моря

Травень виявився для мене місяцем вдалих експериментів. Втомившись від рутини сірих офісних буднів, вирішила спробувати заробляти по-новому. Зареєструвалась як виконавець за спеціалізацією копірайтинг на ресурсі Freelancehunt.com. Здогадайтесь з першого разу, коли з’явився перший замовник, налаштований на довгострокову співпрацю? Правильно, за день до від’їзду в Хорватію. Чесно зізнаюсь, дуже хвилювалася, чи вдасться поєднати відпочинок з роботою, і не зіпсувати все.

А вийшло набагато простіше, ніж я думала. Все, що потрібно для фрілансу – це якісний інтернет. На узбережжі Адріатичного моря він також є. Тож, смакуючи каву в конобі на березі моря, я писала тексти для сайту елітних офісних меблів, і отримувала оплату за свою роботу. Принаймні на вечерю заробила. Непогано, як для початку.

Таким вдалим виявився мій травень. Тож планую залишати офісну роботу, подорожувати та заробляти водночас. І Хорватія на карті моїх майбутніх подорожей відмічена неодноразово. Саме тут я викинула зі свого лексикону слова «недосяжне» та «неможливе». Ця дивовижна країна вміє змінювати людей.