Чомусь коли люди чують слово «фрілансер», то уявляють собі людину з ноутбуком десь на Балі. Але Балі — це далеко і дорого, туди не літають на 3 дні. Існує й інший фріланс. Той, який можна поєднати з крутим заходом. І політ буде куди коротшим і дешевшим. Я хочу розповісти, як можна злітати на концерт Rammstein у Ризі й водночас не забути «пофрілансити».

Обираємо ідеальне місце для релаксу

Чому ми вирішили поїхати на концерт саме до Риги?

  • По-перше, самі квитки на концерт були значно дешевші, ніж, наприклад, у Відні чи Празі.
  • По-друге, вартість проживання також набагато нижча, та й прямий рейс WizzAir не за всі гроші світу зробили своє діло.
  • По-третє, ми вже тут були на новорічні свята, й одного дня виявилося явно замало для такого міста, як Рига.
  • І по-четверте, поряд є море, щоб трохи відпочити перед концертом (та й після також).

Ми зупинилися на приватній віллі в 40 хвилинах їзди від центру Риги в містечку Baltezers. У нашому розпорядженні — кімната з кухнею, шикарною терасою й виходом до озера. Тут все навколо просто створене для відпочинку: люди нікуди не поспішають, ловлять рибу, плавають у човнах, купаються, словом, насолоджуються життям.

Але працювати також треба, адже за моїм планом два дні поїздки я маю попрацювати. Моє робоче місце на найближчі два дні виглядало так. Саме тут я і написала цю статтю.

Вуличками старої Риги

На моє здивування, Рига виявилася навіть чимось схожою на Київ. Місто розкинулося на двох берегах річки Даугава. Подивіться самі — та це ж Північний і Дарницький мости!

Ще однією візитною карткою Риги є архітектура в югендстилі. Югендстиль, він же арт-нуво, він же модерн і він же тіффані, набрав популярності наприкінці XIX — початку XX ст. Стиль відрізнявся відмовою від старих традицій в архітектурі та наміром привнести щось нове і красиве. Кожна будівля не схожа на сусідню, у кожного фасаду своє «обличчя».

Найкінематографічніша вулиця Риги, на якій знімали «17 миттєвостей весни» (Базель) й «Шерлока Холмса» (Бейкер-стріт)

Рига — це місто з безліччю затишних барів і кафе, десятком парків і скверів, з красивою архітектурою.

На моря

Поїздка до Риги була б злегка неповноцінною без відвідування Юрмали. Це ідеальне місце, щоб перезавантажитися і вдосталь нагулятися нескінченними пляжами холодного (але неймовірно красивого) Балтійського моря. І, звичайно ж, ті самі сосни на морському березі, які роблять місцеве повітря таким чистим.

Море тут не схоже на жодне з тих, що я бачила — дуже вітряно, багато хвиль, а за людьми неможливо визначити погоду: деякі купаються, деякі ходять у куртках 😊.

А ще ми обрали Юрмалу, тому що в Ризі просто не було місць у готелях і хостелах. На дату концерту за ніч хотіли від 300 доларів.

День Х — Rammstein!

За дві години до концерту починається дощ, біжимо до найближчого супермаркету, але дощовиків уже немає, закінчуються пакети для сміття (хто хоч раз був у поході в горах — зрозуміє). Забрали останній пакунок на 120 л, щасливі йдемо на острів Луцавсале.

У бік проведення концерту вже йде натовп, люди приїздять на орендованих самокатах і велосипедах. Кидають їх там, де можна і не можна, велопарковка платна (~ 2 євро).

Дощ припиняється, на вході охоронець дуже здивовано розглядає наші пакети:

— What’s this?

— Garbage bags.

— I see it, why do you need it?

— In case of rain.

На території вже зібралося чимало людей: у футболках з логотипом гурту, із цікавими зачісками, з пивом у руках, усі співають, танцюють, чекають на початок.

О 20:00 починається розігрів — дует Duo Jatekok виконує відомі пісні гурту на піаніно, народ не дуже оживляється, але час пролітає досить швидко.

За годину розпочалося справжнє шоу. З декорацій іде чорний дим, під хмарну погоду все це виглядає дуже атмосферно.

Лазерні промені, прожектори, світлові турбіни на сцені… Кожен удар барабана підкреслює черговий вибух, пара, світло... Синхронізація в усьому!

Під «Sonne» з вогнеметів палило так, що відчувався жар на обличчі.


Півтори години пролетіли дуже швидко. Хлопці йдуть зі сцени, люди скандують: «Rammstein!», і на екрані починають показувати людей з натовпу. За кілька хвилин гурт виходить на міні-подіум із правого боку основної сцени. Виконує «Engel» разом з дівчатами з розігріву під акомпанемент піаніно. Після цього традиційно сідають у надувні човни й натовп несе їх до головної сцени, де вони виконують ще кілька пісень і прощаються з публікою.

Сказати, що шоу було просто незабутнім, — це не сказати нічого!

Ми починаємо пробиратися через натовп, щоб встигнути замовити таксі. За межами території багато місцевих, які вирішили не платити за квитки і послухати концерт. Наші знайомі розказували, що винахідливі латвійці навіть продавали місця в човні для перегляду шоу (нагадую, що концерт був на острові).

У скільки обійшлася поїздка

Думаю, багатьом читачам буде цікавий фінансовий бік подорожі. Відкриваю всі карти!

Сервисы, благодаря которым можно сэкономить сотни долларов на путешествиях
Может ли фрилансер позволить себе турне, поход или обычную туристическуюпоездку? Если вы ещё не начали путешествовать только по причине, что это вамкажется не по карману, то после этой статьи вы оставите свои сомнения и вближайшее время куда-нибудь поедете. Вы уже читали моё интервью[https://freelancehunt.com/blog/sierghiei-kak-rabotatiy-i-pyteshestvovatiy/…

Основні витрати:

  • Квитки на концерт — € 70 за 1 квиток.
  • Переліт Київ — Рига: ‎2 930 грн за двох.
  • Автобус Рига — Вільнюс: € 18 за двох.
  • Переліт Вільнюс — Київ: € 49,98 за двох.
  • Проживання у віллі на озері — € 150 за 3 ночі.
  • Проживання в гестхаусі в Юрмалі — € 35 за ніч.
  • Проживання у Вільнюсі — € 29 за ніч (+ € 6 туристичний збір за двох).

Проїзд:

  • Одноразова поїздка містом — € 1,15, якщо купити e-квиток, або € 2 — у водія.
  • Приміський транспорт: Рига — Юрмала € 1,40.
  • Таксі: за поїздку 10 км віддаси від € 5 (у місті функціонують Bolt, Yandex.taxi та локальні фірми).

Ціни на продукти не набагато вищі за наші (принаймні київські).

Трохи прикладів:

  • Капучино + чизкейк у кафе в центрі ~ € 8.
  • Вода ~ € 1,5 за літр.
  • Банани ~ € 1,3 за кг.
  • Диня ~ € 1,2 за кг.
  • Жуйка ~ € 0,6.

Ось і все, що я хотіла розповісти. Сподіваюся, що інформація була корисною і я надихнула когось на подорож до Прибалтики або на концерт улюбленого гурту.