Кожен спеціаліст, беручись за новий проект, ще не почавши втілювати його в реальність, вже прокручує у своїй голові варіанти вирішення задачі. В одних проектах дизайнер з першого нарису попадає в ціль. Другі ж потребують більше часу. Для третіх не вистачає натхнення, того самого поштовху, щоб розпочати сам процес. А що робити, коли у твоїй голові мертва тиша?

Ви заходите в браузер, натискаєте декілька клавіш і чекаєте... Чого чекаєте? Натхнення? Ідеї? А вони загубилися серед величезної кількості непотрібної вам інформації. Очі розбігаються, думки плутаються, а час іде. Ви впевнені, що досі шукаєте рішення для вашого проекту, чи вже милуєтеся вдалим дизайном коробки, цікавою подачею інфографіки, логотипом, персонажем?..

Перш ніж займатися пошуками ідеї на просторах інтернету, варто, хоч і віддалено, окреслити межі реалізації: визначити стилістику, кольорову гаму тощо.

На певному етапі нашого професійного стажу з'являється список улюблених ресурсів, що прискорюють роботу.

Є платні. Ну куди ж без них... Мені найзручнішим видався shutterstock. Зручна лінійка параметрів, величезний вибір файлів, оптимальна ціна. Найчастіше користуюся ним, коли потрібно фотографіями підкреслити текстову інформацію або зробити акцент для маркетинг-кита, що готується під друк і орієнтований на вузьку спеціалізацію.

Але є й чимало безплатних, які варті уваги.

Одним з таких є flaticon — ресурс готових пакетів з іконками. Так званих збірок, які розподіляються за тематиками і стилем. Сайт досить зручний для користування. Перевагою чи просто бонусом є те, що після завантаження пакета ви отримуєте файли в трьох форматах: .png, .eps, .psd. Це приємно полегшує роботу, коли працюєш в різних графічних програмах. Не один дизайнер оформив переваги для клієнта за допомогою вищезгаданого сайту.

Як альтернативою можете скористатися icomoon — бібліотекою піксельних іконок для ідеалістів. Або iconstore, де є можливість не лише безплатно скачати чудові іконки, а й поділитися своїми роботами, загрузивши їх на платформу. Або ж dryicons, streamlineicons чи iconarchive. В них представлено понад півмільйона безплатних іконок. В більшості з них є фільтри — шукайте потрібні іконки за категоріями, розміром і по стилю (напр., streamlineicons створені на основі лише ліній). Умова безплатного використання — зворотнє посилання.

Другим, не менш цінним джерелом, є freepik — сайт з безплатним дизайнерським контентом: фотографії, векторні та .psd файли із різною тематикою і регулярними оновленням. Врахуйте, що безплатно можна завантажити до 10 файлів на добу. Ліцензії для використання не потрібно. Одна умова — треба вказати автора. Погодьтеся, це чудово підходить для дизайнерів, однак не варто зловживати.

Даний сайт для вас повинен бути лише бібліотекою елементів, а не готових шаблонів.

Варіантів сервісів з подібним матеріалом є досить багато.

Оцініть 1001freedownloads, де ви знайдете тисячі безплатних векторних зображень, шпалер, кистей, градієнтів, шрифтів. Ліміт скачування в день — до 50 файлів. Загляньте на freedesignresources, де завдяки художникам і дизайнерам по всьому світу зібране найкраще наповнення: шаблони, мокапи, шрифти тощо.

Хорошими .psd сховищами є designlazy, Download Mockup, FreePSDFiles, psdfreebies. Представлені сервіси мають можливість безплатних завантажень, якісні мокапи та вдалі рішення. При використанні зображень в комерційних цілях — не забудьте вказати посилання.

Цікавим недавнім відкриттям став pngtree. Найбільше здивувала якість зображень та багатошаровість .psd файлів. Рідко можна зустріти в безплатним доступі та з легким скачуванням такі гідні файли!

Вартими уваги є чимало ресурсів із зображеннями. Наприклад, unsplash і pexels — безплатні стокові фотографії у хорошій якості. Тут важко знайти тематичну серію фото, як на платних стоках, однак є вдалі та унікальні одиночні кадри, що можуть врятувати або ж «витягнути» весь дизайн.

А у пошуку вдалих кольорових рішень допоможуть: design-seeds та uigradients. Перший ресурс — це щоденна порція натхнення. Другий — колекція вдалих кольорових градієнтів.

Чудово, коли цього достатньо для вирішення вашої задачі.

Та коли щільний графік, довгий час без відпустки, а ще й численні несподіванки — сам себе заганяєш в глухий кут. І, щоб з нього вийти — доводиться робити перерву.

Міняєте оточення — їдете відпочивати. Позитивні емоції допомагають вам позбутися психологічного напруження, розслабитись і просто відчути ритм життя. Зарядившись новими враженнями та ідеями, повертаєтесь до роботи. А якщо немає можливості і горить дедлайн?

В такому випадку я заходжу на pinterest. Хоч даний сайт вважається соціальною мережею, але я розглядаю його, як майданчик візуального натхнення. Якщо придивитися детальніше, ви побачите неймовірний потік стилів, ідей, рішень зі всього світу. Така собі всесвітня арт-галерея, яку можна відвідати хоч о дванадцятій годині ночі. Чудово, правда? Впевнена, для творчих людей, не важливо, чи загрузиться певне зображення, а ось отримана позитивна енергетика та задоволення від побаченого принесе набагато більше плодів у подальшій роботі.

Робимо висновок. Кожен із нас сам обирає де і як шукати ідеї для роботи та натхнення для самореалізації. Незмінним залишається тільки результат, який принесе задоволення і нам, і нашому замовнику.

Однак пам'ятайте, як писав один автор, копія завжди гірша за оригінал. Тому, не соромтеся творити своє!
Почему логотип со стоков это плохо
Часто встречаются проекты, где заказчик просит перерисовать в вектор превьюшкулоготипа с Shutterstock под логотип, при этом даже не купив ее. Или пишет вописании проекта, что логотип уже готовый, ничего не нужно придумывать, исбрасывает наброски, сделанные с тех же превью с Shutterstock. И многие…